Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvad er Parkinsons sygdom? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvad er Parkinsons sygdom?

Mange forbinder Parkinsons sygdom med rystelser, muskelstivhed og langsomme bevægelser.

Disse tre symptomer opstår, fordi parkinsonramte langsomt får reduceret mængden af dopamin i hjernen. Dopamin er det stof, som gør, at vi bevæger os sådan, som vores hjerne beslutter. Vores bevægelsesfrihed afhænger med andre ord af dopaminniveauet. Når dopaminniveauet i hjernen mindskes, får vi vanskeligere ved at få kroppen til at lystre de beslutninger, som vores hjerne træffer, fx at række ud efter fjernbetjeningen, give et håndtryk eller knappe trøjen.

Parkinsons sygdom handler på den måde i bund og grund om dopaminmangel. Manglen på dopamin er desværre kronisk, når først den er opstået. Derfor kan det være en stor omvæltning, når du eller en af dine pårørende bliver ramt af Parkinsons sygdom.

Selvom Parkinsons sygdom ikke kan helbredes, er der heldigvis gode muligheder for, at du og dine pårørende kan leve et godt liv med sygdommen.

Erfaringen viser, at det er vigtigt, at I sætter jer så godt ind i sygdommen og behandlingsmulighederne som overhovedet muligt, så I i fællesskab med jeres læge kan planlægge et behandlingsforløb, som tager udgangspunkt i det liv, I gerne vil leve. Undersøgelser dokumenterer, at jo mere lægen ved om, hvordan sygdommen påvirker dig og dine pårørendes hverdag, jo bedre en behandlingsplan kan I sammen lægge. Med den rette type behandling bliver de fleste symptomer på sygdommen mindre. Den rette behandling betyder også, at du som parkinsonramt kan forvente at leve lige så længe, som du ville have gjort, hvis du ikke var syg.

Læs mere om Parkinsons sygdom

Få gode råd til et godt liv med Parkinsons sygdom

Parkinsonsygeplejerske Anders Lundetoft Clausen fortæller om at få diagnosen Parkinson.

Livet forandrer sig, når du får diagnosen Parkinson, fx fordi du skal tage medicin og træne regelmæssigt. Selvom forandringerne kan være hårde, så lever langt de fleste et godt liv – på trods af sygdommen. Her får du gode råd til, hvordan du kan håndtere tiden efter diagnosen.

Følg os på sociale medier