Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvad er motoriske og non-motoriske symptomer? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvad er motoriske og non-motoriske symptomer?

Der er en række forskellige symptomer som det er vigtigt, du er opmærksom på og fortæller til din læge eller sygeplejerske. Symptomerne varierer fra person til person og kan også variere fra dag til dag. Udviklingen af symptomer kan også afhænge af hvor længe, du har været ramt af sygdommen.

Der findes to typer symptomer på Parkinsons sygdom, de motoriske og de non-motoriske.

De motoriske symptomer: De mest synlige symptomer er de motoriske, fx at du ryster, at dine muskler føles stive og at dine bevægelser bliver langsommere. Du kan opleve, at det bliver sværere at udføre aktiviteter, som før har været lige til – at børste dine tænder, skrive indkøbslisten eller ramme tasterne på din mobiltelefon.

De non-motoriske symptomer: Som parkinsonramt og pårørende skal du også være opmærksom på, at der findes en række non-motoriske symptomer. Mange parkinsonramte får fx sværere ved at sove, nogle får sværere ved at koncentrere sig og har mindre energi og interesserer sig ikke længere for ting, som de tidligere har gået op i. Mange af de non-motoriske symptomer kan også være tabubelagte, fx forstoppelse, øget tisse- og afføringstrang og ændret sexlyst.

Parkinsons sygdom kan også påvirke din hukommelse og evne til at have flere bolde i luften. Det kan fx være, at det telefonnummer, du skal ringe op til forsvinder fra hukommelsen, før du nåede at taste det. Eller at dit overblik over tilberedningen af aftensmaden forsvinder, så kartoflerne koger ud, før salaten er færdig.

Fortæl dine pårørende, hvad du oplever, og hvad de kan gøre for at støtte dig.

Det kan være svært at forholde sig til, at man selv eller en af sine nærmeste ændrer adfærd eller personlighed. Derfor er det vigtigt at tale åbent om det, hvis du som parkinsonramt oplever, at eksempelvis hukommelsen eller din koncentration er påvirket. Fortæl dine pårørende, hvad du oplever, og hvad de kan gøre for at støtte dig.

Er du pårørende til en parkinsonramt så husk på, at fx glemsomhed, koncentrationsbesvær eller manglende initiativ ikke er lig med, at dit familiemedlem eller ven er ligeglad eller har mistet interessen for dig. Selvom det kan være svært, er det vigtigt, at du sætter ord på, hvordan du oplever forandringerne.

Det er desuden vigtigt, at du som parkinsonramt og pårørende fortæller den behandlende læge og sygeplejerske om de motoriske og non-motoriske symptomer, som påvirker jeres liv. Lægen kan kun tilpasse medicin og dosis, hvis han eller hun ved, hvordan du har det, og hvordan sygdommen har udviklet sig siden sidste konsultation. Derfor er det også vigtigt, at både du og din pårørende involverer jer i behandlingen, fordi I kan have forskellige perspektiver på sygdomsudviklingen, som er vigtige for lægen at kende til.

Husk på, at det at være hos lægen ikke er en eksamen, hvor det handler om at bestå, eller vise hvor dygtig man er til at håndtere udfordringer. Det handler om så nøjagtigt som muligt at beskrive sin hverdag og funktionalitet.

Det kan hjælpe at minde sig selv om, at lægen og sygeplejersken har hørt det hele før fra andre parkinsonramte, så der er ikke noget, der er pinligt eller tabu. Tværtimod er det vigtigt, at du fortæller din læge om alle aspekter af din sygdom, så I sammen kan finde den behandling, som bedst mindsker symptomerne.

Læs mere om symptomerne på Parkinsons sygdom

Se en oversigt over alle de non-motoriske symptomer på Parkinsons sygdom

Følg os på sociale medier