Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvad betyder kost for Parkinsons sygdom? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvad betyder kost for Parkinsons sygdom?

Det er vigtigt, at du sørger for at få nok at spise og drikke, når du lever med Parkinson. Som regel har parkinsonramte nemlig et større energibehov end raske danskere. Det hænger sammen med, at de motoriske symptomer på sygdommen kan give overbevægelser. De tærer på kroppens energidepoter, og kan betyde, at du taber dig.

Selvom det er vigtigt med masser af mad og drikke, oplever mange parkinsonramte, at deres appetit bliver mindre. Med tiden kan rystelserne også gøre det sværere at spise, og medicinen kan give tørhed i munden.

Som hovedregel bør du spise tre store måltider om dagen, fx morgenmad, frokost og aftensmad.

Alligevel er det vigtigt at finde nogle rutiner, som gør måltiderne til en fast del af hverdagen. Som hovedregel bør du spise tre store måltider om dagen, fx morgenmad, frokost og aftensmad. Ind imellem de store måltider, er det en god idé at spise en lille smule, når du mærker sult. Diætister anbefaler to-tre mellemmåltider i løbet af dagen, ud over de store måltider.

Når du planlægger dine måltider, er det vigtigt, at du er opmærksom på at spise i god tid, før du skal tage din medicin. Ellers risikerer du, at måltid og medicin konkurrerer om fordøjelsens opmærksomhed. Det kan forsinke virkningen af medicinen og give udsving. Det er især fedt og protein, som er problematisk at indtage sammen med medicinen. Som fingerregel bør du tage din medicin enten en halv time før, du spiser, eller en halv time efter.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal spise og hvornår, kan det være en god idé at tale med en diætist eller en sygeplejerske. Diætisten kan hjælpe dig med at lægge en varieret kostplan, som rummer alle de næringsstoffer, du har brug for.

Læs mere om, hvordan en diætist kan hjælpe

Læs mere om Parkinsons sygdom og kost

Følg os på sociale medier