Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvad betyder Parkinsons sygdom for mit samvær med familie og venner? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvad betyder Parkinsons sygdom for mit samvær med familie og venner?

Med en kronisk sygdom som Parkinson følger også risikoen for, at du føler dig ensom. Man føler sig måske anderledes og forandret, når man får konstateret Parkinson. Nogle føler sig afskåret fra deres omverden eller trækker sig tilbage fra de mennesker, man brugte megen tid med, før man blev syg.

Det er naturligt, at du reagerer på sygdommen. Nogle har fx brug for at være alene. Prøv alligevel at minde dig selv om de mennesker i dit liv, som holder af dig. Ræk ud til dem, tal med dem og brug tid sammen med dem.

Gik du til fodbold eller i strikkeklub, før du blev syg, så fortsæt med det.

Der er ingen grund til, at du som parkinsonramt skal se mindre til din familie eller venner. Gik du til fodbold eller i strikkeklub, før du blev syg, så fortsæt med det. Og plejer du at holde juleaften for familien, så fortsæt med det, hvis det føles rigtigt for dig. Det er med andre ord vigtigt, at du gør de ting, du gjorde, før du blev syg.

Når du er sammen med dine venner og familie, kan det hjælpe at fortælle, hvordan du oplever, at sygdommen påvirker dig.

Når du er sammen med dine venner og familie, kan det hjælpe at fortælle, hvordan du oplever, at sygdommen påvirker dig. Det kan hjælpe din omgangskreds til at forstå, hvad der sker og tage hensyn, når du har brug for det.

Du kan for eksempel forklare dem, at du nogle gange taler lidt utydeligt, eller at de godt må tale lidt højere. Fortæl din omverden om de ting, som er vigtige for dig – og de symptomer, du har flest af.

Hvis du har lyst til at møde andre med Parkinson, så afholder Parkinsonforeningen forskellige sociale arrangementer for både ramte og pårørende.

Se aktivitetskalenderen

Hent energi hos familie, venner og bekendte

Gitte, som er gift med parkinsonramte Niels, fortæller hvor i sin omverden, hun henter sin energi.

Det er vigtigt at bevare de relationer, du havde før sygdommen til familie, venner og bekendte. Har du brug for at tale med ligesindede, så har Parkinsonforeningen netværk for både parkinsonramte og for pårørende.

Følg os på sociale medier