Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Den gode samtale, hvis du er pårørende til en parkinsonramt - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Den gode samtale, hvis du er pårørende til en parkinsonramt

Det er svært at være pårørende til en person med Parkinson. Ligesom den parkinsonramte er du som pårørende også kommet i en uventet og ukendt situation. Erfaringen viser, at sygdommen påvirker din livskvalitet og dit humør lige så meget, som det påvirker den parkinsonramte – blot på en anden måde. Tal derfor med din læge og andre fagpersoner om, hvordan du passer på dig selv.

Mange pårørende undgår ofte at fortælle om, hvordan de har det. De forsøger at tilbageholde og udholde deres egne følelser og tanker.

Men det er vigtigt, at du husker, at du ikke er alene. Som pårørende har man også brug for at tale med andre mennesker, som bare lytter. Det kan være et familiemedlem eller en nær ven. Eller det kan være en neutral person som din læge eller en psykolog. Det vigtigste er, at du vælger et menneske, som du kan tale helt frit med om dine følelser og tanker.

Det kan også være en god idé, at du melder dig ind i en pårørendegruppe i Parkinsonforeningen. Her kan du tale med andre, som står i en situation, der minder om din. Du kan udveksle erfaringer og få inspiration til hvordan du kan håndtere nogle af de situationer, som måske er vanskelige i din hverdag.

Når du taler med andre, så formulér over for dem, hvad det vil sige at være dig i denne situation, og hvad du har brug for hjælp eller støtte til – gerne så konkret som muligt. Det giver den bedste samtale.

Læs mere om at være pårørende til en parkinsonramt

Pas på dig selv, hvis du er pårørende

Psykolog Charlotte Jensen fortæller om, hvordan du passer på sig selv som pårørende.

Er du pårørende til en parkinsonramt, så husk at mærke efter, hvordan du selv har det – og ræk ud til dit netværk, hvis du har brug for hjælp. Som pårørende kan man føle skyld, angst, sorg og afmagt. Derfor er det vigtigt at tale med andre pårørende eller familie og venner om sine følelser.

Følg os på sociale medier