Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvad kan jeg gøre selv? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvad kan jeg gøre selv?

Der er en række ting, du selv kan gøre for at få et bedre liv med Parkinsons sygdom.

Først og fremmest er det vigtigt, at du og dine pårørende bliver så trygge ved sygdommen og din behandling, som overhovedet muligt. Sørg for at stille læge, sygeplejersker og behandlere alle de spørgsmål, som dukker op hos jer. Det er vigtigt at rydde ud i bekymringerne.

Reservér tid i din hverdag, hvor du kan gå en tur med hunden eller høre noget musik, du holder af.

Sørg også for at sætte tid af i hverdagen til at gøre ting, som er vigtige for dig. Hvis du spillede fodbold, før du fik sygdommen, så fortsæt med at tage til træning. Det kan også være rart at sætte tid af til at være alene med sine tanker. Reservér tid i din hverdag, hvor du kan gå en tur med hunden eller høre noget musik, du holder af.

For mange hjælper det at tale med andre i samme situation. Det gælder både, hvis du selv har Parkinsons sygdom, men også hvis du er pårørende til en parkinsonramt.

Læs mere om Parkinsonforeningens netværk for ramte og pårørende

Din livsstil har også betydning for, hvordan du mærker sygdommen. Fysisk træning er meget vigtigt, fordi motion gør det lettere for din krop at optage medicinen. Det kan være både hård og let fysisk træning – det vigtigste er, at du rører dig.

Det er også vigtigt, at du er opmærksom på din kost. Medicinen virker bedst, hvis du undgår at spise en halv time inden og en halv time efter, du har taget tabletterne. Du sætter din fordøjelse på overarbejde, hvis den både skal fordøje et måltid mad og en eller flere tabletter samtidig. Det kan være en fordel at tale med en diætist, hvis du har brug for hjælp til at lægge en kostplan, som gør det muligt for dig at tage din medicin på de rigtige tidspunkter.

Læs mere om kost og Parkinsons sygdom

Der findes også andre former for behandling end den medicinske, som kan hjælpe dig. Det kan fx være en stor hjælp for dig i din hverdag at tale med fysioterapeut om, hvordan du bedst træner og planlægger aktiviteter, som aktiverer dine muskler på den rigtige måde.

Fysioterapien kan blandt andet hjælpe dig med at stimulere dit åndedræt, din holdning og gang, din koordination og din balance.

Det hjælper også mange at tale med en psykolog om de tanker, de som ramt eller pårørende gør sig i forbindelse med at skulle leve med Parkinson. Psykologen kan hjælpe dig med at tage hånd om mange af de bekymringer, spørgsmål og tanker, som melder sig i forbindelse med Parkinsons sygdom.

Ud over fysioterapi os psykologhjælp kan du også overveje at opsøge en ergoterapeut, hvis du har brug for vejledning i, hvordan du får din hverdag til at hænge sammen. Ergoterapeuter kan hjælpe dig med finde de rigtige hjælpemidler i din hverdag, så du kan leve så ubesværet med sygdommen som muligt. Ergoterapeuten kan også hjælpe dig med at finde rutiner i din hverdag, så du fortsat kan lave mad, selvom hånden ryster eller klare indkøbene, selvom hukommelsen driller.

Find en oversigt over klinikker med særligt parkinsonuddannede fysioterapeuter

Find en oversigt over særligt parkinsonuddannede psykologer

Læs mere om ikke-lægelig behandling

Søg information om Parkinson

Neurolog Erik Hvid Danielsen fortæller om, hvordan du bedst sætter dig ind i sygdommen.

Det er en god idé, at du og dine pårørende sætter jer ind i, hvad Parkinson er for en sygdom. Det kan give et bedre samarbejde med lægen og gøre det mere trygt at stille spørgsmål. Viden om sygdommen kan også hjælpe på din motivation, fx i forhold til at motionere.

 

Følg os på sociale medier