Akeeba Backup for WordPress requires PHP 7.2.0 or later but your server only has PHP 7.0.33-60+0~20220627.68+debian10~1.gbp3d361a. Hvordan er min vej fra symptomer til diagnose og et liv med Parkinsons sygdom? - Lev med Parkinson
TO BE REPLACED

Hvordan er min vej fra symptomer til diagnose og et liv med Parkinsons sygdom?

Mange forbinder Parkinsons sygdom med bevægelsesproblemer. De mest almindelige er rysten, stive muskler og langsomme bevægelser. Det kan være sværere at gøre ting, som før har været lige til. At låse døren op, skrive telefonnumre ned eller gå op af trapperne.

Nogle føler sig også mere trætte eller triste og det kan derfor være, at din omverden har lagt mærke til nogle symptomer, før du selv har. Måske har de kunne mærke det på dit humør.

Det er en neurolog, som skal stille diagnosen. En neurolog er en læge, som er specialist i sygdomme, som opstår i vores hjerne og nervesystem. Før du kan få stillet diagnosen, skal du have mindst to af de tre hovedsymptomer. Det betyder, at neurologen kigger efter, om du har langsomme bevægelser, om du ryster eller har stive muskler.

Det er en stor omvæltning at få konstateret Parkinson.

Det er en stor omvæltning at få konstateret Parkinson, og det tager tid at vænne sig til tanken om, at man skal leve med en sygdom resten af livet. Det gælder både, hvis du selv har Parkinson eller er pårørende til en parkinsonramt. Tankerne er mange, og det kan være svært at acceptere, at det skal ske for lige præcis jer. Nogle vil hellere tale om forsoning frem for accept. Det kan være lettere at forsone sig med, at man er blevet syg end at acceptere det.

Tiden efter at diagnosen er stillet kan bedst beskrives som en omstillingsperiode. I første omgang skal du sætte dig ind i hvilken behandling, som er den bedste for dig. Det hjælper din neurolog dig med.

Bagefter venter en tid, hvor du skal vænne dig til medicinen og til en ny hverdag. Selvom det kan være svært at vænne sig til tanken om, at man er syg så husk på, at du som parkinsonramt kan leve mange gode år efter du har fået diagnosen – uden at symptomerne bliver værre. Efter nogle år med sygdommen, er det sandsynligt, at du kan mærke flere symptomer. De kan som regel behandles, så tal med din læge løbende, så I kan finde den rigtige type medicin til dig.

Selvom det kan være svært og føles som en privat sag, så kan det hjælpe både dig selv og dine nærmeste at tale åbent om sygdommen.

Tal også med de mennesker, som er omkring dig – familie, venner, kolleger eller naboer. Selvom det kan være svært og føles som en privat sag, så kan det hjælpe både dig selv og dine nærmeste at tale åbent om sygdommen.

Læs mere om hvordan du lever med Parkinsons sygdom

Læs mere om mulighederne for rådgivning og hjælp

Tag snakken om sygdommens udvikling – også før den er nødvendig

Neurolog og overlæge Tove Henriksen fortæller om, hvordan I kan tale om sygdommen.

Det kan være en fordel at tale åbent om Parkinsons sygdom allerede tidligt i forløbet, så I har talt om de svære ting, inden I står i situationen. Sørg for på forhånd at lave nogle aftaler om, hvad I gør, hvis hverdagen bliver hårdere. Det kan være lettelse, når sygdommen udvikler sig.

 

Tal om jeres forventninger til hinanden

Psykolog Charlotte Jensen giver gode råd til, hvordan I som parkinsonramt og pårørende taler om sygdommen.

Parkinson kan have stor betydning for et parforhold eller et ægteskab. For at undgå konflikter og misforståelser kan det hjælpe at sætte ord på jeres forskellige behov og forventninger til hinanden.

Følg os på sociale medier